tirsdag 2. juli 2013

Sommarlesing for deg og megFoto:Jens-Chr. Strandos

Dahl, Niels Fredrik: I fjor sommer
Hovedpersonen er alene på et sommersted rett over grensen til Sverige. Han skal rydde opp og gjøre huset klart - men til hva? Han oppsøker badeplassen, bestemte steder i skogen, og en forlatt hytte i nærheten. Tankene vender hele tiden tilbake til det som skjedde sommeren før. Men hva var det egentlig som hendte? Syv år tidligere ble han stående hos Siri fordi hun viste så tydelig at hun ikke trengte ham.


Carmona-Alvarez, Pedro: Og været skiftet og det ble sommer og så videre : roman. - 2012
Handlingen spenner fra 60-tallet og frem til i dag. I New York treffer Kari bedriftseiersønnen Johnny, som hun gifter seg med. De får to barn og fremtiden ser lys ut. Men så går Johnnys firma konkurs og de to døtrene dør i en ulykke. Livet går i svart og de bestemmer seg for å flytte til Norge. Her får de datteren Marita som vokser opp i skyggen av sine døde søstre. Dette er en roman om en familie som prøver å gjøre det rette, men som opplever at valgene de tar får fatale konsekvenser.
  

Coetzee, John M. Sommer : scener fra et provinsielt liv
Sommer er J. M Coetzees oppfølger til bøkene "Barndom" (2002) og "Ungdom" (2003). Biografen tar et oppgjør med denne store mannlige narsissisten, ved å intervjue flere kvinner som har stått ham nær. J.M. Coetzee er født i Sør-Afrika i 1940 og har de seneste årene undervist i litteratur ved universitetet i Cape Town. Han er nå bosatt i Australia. En rekke av hans romaner er utgitt på norsk. Han har vunnet flere høythengende priser, blant annet to ganger Booker-prisen og i 2003 Nobelprisen i litteratur.

Nilsen, Tove
: Sommer 2005
En vårdag står han plutselig foran henne i kiosken ved Hotel Continental i Oslo, ungdomskjæresten hun ikke har sett på mange år. Noe skjer, og hun vil ikke at han skal forsvinne ut døren. Hun er forfatter og nyseparert, med to tenåringsdøtre. Hun har en elskelig, men krevende og gammel mor som vil at hun skal bli krimdronning, og en far som moren aller nådigst deler hus med. Denne sommeren opplever den voksne kvinnen en forelskelse hun ikke trodde var mulig, og et dødsfall som får følger for henne. 
Hustvedt, Siri. Sommeren uten menn
Mia Fredricksen får sammenbrudd når hun får vite at mannen hennes er utro. Hun reiser hjem til sin mors trygge favn. Sakte men sikkert dras hun med i livene til menneskene rundt seg der hun er. Mora og venninnene hennes på omsorgssenteret, nabokvinnen med to små barn og en høyrøstet, sint ektemann og de unge jentene hun underviser i poesi. Mia får et helt nytt syn på livet etter hvert som sommeren uten menn skrider frem.
 
Hilderbrand, Elin: Sommerøya
Birdie Cousins er travelt opptatt med forberedelsene til datteren Chess' bryllup, helt til datteren hever forlovelsen og avlyser bryllupet. Birdie mener Chess trenger en forandring, og kontakter den yngste datteren Tate og den eksentriske søsteren India. Sammen reiser alle fire til sommerøya Tuckernuck Island utenfor kysten av Nantucket, der familien har tilbrakt sommeren i generasjoner. Ingen telefoner, ingen fjernsynsapparater - et sted uten forstyrrelser der de kan flykte fra vanskelighetene sine. Men når søstre, døtre, ekskjærester og familiehemmeligheter samles på en øde øy, kan mye skje.
 
Koch, Herman: Sommerhus med svømmebasseng
En dag får familiefaren og legen Marc Scholler besøk av den kjente skuespilleren Ralph Meier på legekontoret sitt. Det tar ikke lang tid før han er venner med de rike og berømte, og han inviteres til Ralphs feriehus i Frankrike. Her går det imidlertid galt da Marcs 13 år gamle datter blir funnet på stranden, bevisstløs og voldtatt. Er det Ralphs venner som er gjerningsmannen? Eller kanskje Ralph selv? Julia husker ingenting, så hvordan skal Marc få hevn uten å bli utstøtt av det gode selskap? En dag oppsøker Ralph ham og sier at han føler seg dårlig. Herman Koch er forfatteren av "Middagen" (2011).

Siddons, Anne Rivers: Den hete sommeren
På grunn av en traumatisk opplevelse i barndommen har Catherine Gaillard i tredve år forskanset seg i en landsby i fjellene i Tennessee, sammen med mannen Joe. En dag bestemmer de seg for å forlate tryggheten og reise til Italia. I begynnelsen er det ingenting ved Italia som føles trygt for Cat. Gradvis fortrylles hun likevel av alt omkring seg. Da Cats gamle angst kureres og hun blir sterkere, virker det som om Joe vender seg bort fra henne. Den amerikanske maleren Sam Forrest får Cat til å se på både seg selv og ekteskapet med Joe med nye øyne.

Persson, Leif G.W.: Mellom sommerens lengsel og vinterens kulde : en roman om en forbrytelse
En kveld i Stockholm faller en amerikansk student ut av vinduet på studenthjemmet der han bor, og dør. Mannen har etterlatt seg et poetisk avskjedsbrev, så det virker opplagt at det dreier seg om et selvmord.
I skoen hans finner man en lapp med navnet til sjefen på rikskriminalen. Det viser seg at den døde er en journalist som arbeider med en bok om svensk etterretning. Romanen ligger i spenningsfeltet mellom politiroman og politisk thriller, og befinner seg ifølge forlaget i tradisjonen etter Sjøwall og Wahlö.
De tre bøkene Mellan sommarens längtan och vinterns köld, En annan tid, ett annat liv og Faller fritt som i en dröm inngår i en trilogi om mordet på en svensk statsminister
 

 Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar