mandag 10. juni 2013

Tips til sommarlesing

HEITE SOMMARLESETIPSBøker kan vere tjukke eller  tynne, ha stor eller lita skrift, ha små eller store bokstavar, vere med eller utan bilete, vere på norsk eller engelsk eller arabisk eller…, passe for store eller små, vere trist eller morosam eller skummel eller gørr treig.  Alle bøker passar ikkje for alle lesarar, men alle bøker passar for ein eller annan lesar. 
Her finn du heite sommarlesetips for små og store (dei aller største, altså dei vaksne, skal få eigne tips seinare). Bokomtalene er henta frå bibliotekbasen der bøker blir omtalt etter kva for målføre boka er på, med andre ord er det meste på bokmål.


Forelska forever:
Mammaen til Ella har fått seg ny kjæreste. Han har en datter som heter Christina. Ella synes det er spennende med en stesøster, men da hun oppdager at gutta i klassen synes Christina er søt er det ikke fult så stas lenger. Christina sier at hun har tenkt å kysse Bendik, da blir Ella helt iskald.

 Faen ta skjebnen:
Hazel er 16 år, og kommer aldri til å bli frisk igjen. Det har hun visst siden den dagen hun fikk kreftdiagnosen. I tre år har legene behandlet henne. I tre år har hun levd med dødsdommen. Hazel og Augustus møtes i en støttegruppe for kreftsyk ungdom. Begge har vært syke lenge, men nekter å være den tapre kreftpasienten som heroisk kjemper mot sykdommen med umenneskelige krefter og som aldri klager eller slutter å smile. De vet begge at de har hatt maks uflaks og at sjansen er stor for at de dør unge. Kreft er noe dritt.


Operasjon Mørkemann:
Olivers sykkelvelt på Sletta er kanskje en liten sak, men den som har gravd alle de dype hullene, bør sannelig betale for et nytt sykkelhjul. Tiril og Olivers undersøkelser fører dem til det øde Rønneberget og til nattlig møte med Mørkemannen.
Orangutang!
Hans-Petter og Hilde jobber med orangutangungene i Dyreparken i Kristiansand: Matu, Nony og Nala og ikke minst lille Louie, den første orangutangungen født på norsk jord. Boka forteller om dyrepasserens arbeid og fakta om dyrene og det viktige arbeidet med å verne truede dyrearter.  
Lottie Biggs - alt annet enn tragisk:
Da ting endelig begynner å gå bedre for Lottie, raser alt sammen igjen. Mamma maser mer enn noen gang, bestevenninnen har bestemt seg for å bli skolenerd, og Lottie nærmer seg enda en eksistensiell krise. Det er bare én ting å gjøre, komme seg vekk.
Norske spioner:
Spioner kan være skurker, spioner kan være helter. I denne boka er de dramatiske historiene til seks norske spioner samlet. To av dem var kvinner, fire var menn. To av dem spionerte for Norge, fire spionerte mot Norge
Donut-dagbøkene:
Dermot Milligan har et problem. Han er overvektig og hekta på donuts. Han har en overenergisk mor, en far som bruker det meste av tiden sin til å gjemme seg på do, og to søstre som angriper ham nådeløst fra hver sin kant. Nå har moren bestem at han må gå til en kostholdsekspert, en dame som ligner mistenkelig på en av dødstalismanene fra Harry Potter.
Rookie:Tinius havner midt i en kriminalsak når han oppdager at Malin i klassen har kontakt med en eldre mann på facebook. Her ligger det skumle hensikter bak. Tinius tar saken han kommer over i egne hender.
Bian Shen:
I morgen fyller Arthur 14 år, men han vet at han vil dø i løpet av natta. Han vet også at han vil våkne opp i en ny kropp, i en annen familie, hjelpeløs som et spedbarns, men med alle minner og følelser inntakt. Arthur er et av Barna som har fått evig liv. Det er både et mirakel og en forbannelse.
Rekrutten:
12 år gamle James Adams kjem på barneheim etter at mora dør. James får raskt tvilsame venner, og hamnar i slåsskampar og blir arrestert for tjuveri. Men då CHERUB, den hardaste treningsleiren for spionar under 18 år, oppdagar hans skjulte talent, begynner eit nytt liv som spion. 


Har du lest fem av desse titlane eller fem andre bøker; ja då må du hente deg eit nytt lesekort på biblioteket, og vere med i sommarens lesekampanje.
Les om den HER


1 kommentar:

 1. Kan virkelig anbefale Divergent av Veronica Roth også, som for nylig ble oversatt til norsk :)

  For flere tips.. Kan man også kikke forbi bloggen min www.moonstarsbokverden.com
  eller skrive til meg direkte :)
  Kjenner en del barne/ungdoms bøker..

  Salamandergåten er også en utrolig spennende bok :)

  SvarSlett