fredag 18. november 2011

Norske julehefte - foredrag på biblioteket i Edland og ÅmotTom Brenne fortel om “Norske julehefter” (ikkje teikneseriar). Han har gjeve ut ei bok som heiter “Norske julehefter – De litterære juleheftene fra 1880 til i dag”
Dette seier Tom Brenne som har illustrert dette juleheftet i over 50 år:

Det er utgitt et stort mangfold av slike julehefter i Norge. Det startet rundt 1880, og noen få kommer fortsatt ut. I mange tiår var det de litterære juleheftene som dominerte markedet, i motsetning til tegneserieheftene som det bugner av i butikkene før jul i dag.
Totalt er det utgitt 8-900 titler. Noen kom ut bare en gang, mens f.eks. Norsk Barneblads julehefte ”Juletre” har kommet ut i over 100 år. Regner vi med alle årganger av alle julehefter kan det dreie seg om rundt 20 000 hefter. Hver jul kom de som “et kulturens pust” inn i de tusen hjem. Enkelte julehefter var på det meste oppe i 100 000 i opplag.

Det er gjeve ut både landsdekkande og lokale julehefte. I foredraget sitt vil Tom Brenne legge størst vekt på dei landsdekkande hefta, men også vise eksempel på nokon som har kome ut i Telemark.

Jol i Telemark” kjenner vel alle, sier Brenne, men det er kommet ut mange flere.
I juleheftene bidro de fleste av våre mest kjente forfattere og kunstnere. Mange forfattere fikk fortellinger trykket i julehefter før de fikk gitt ut sin første bok. Dette gjaldt også Tarjei Vesaas. Og Halldis fikk sin første fortelling på trykk i ”Joletre” allerede som fjortenåring. – Når jeg nevner ”Joletre”, må jeg også framheve Solveig Muren Sanden fra Vrådal
.

I 2009 ga Tom Brenne ut boka “Norske julehefter”, som det vil bli anledning til å kjøpe etter foredraget.


Tysdag 22. november kl. 17.00 på biblioteket i Edland
Tysdag 22. november kl. 19.00 på biblioteket i Åmot

Velkomen!

Gratis inngang.

Arr. : Folkeakademiet i Vinje og Vinje folkebiblioteket

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar